Tuesday, 23 September 2014

5 Cara Memenangi Hati Saya


Eh mcm lain je tajuk kalini kan ehem ehem saya dah kawen ye beranak tiga dah pun, takde maknanya kihkih

Secara generalnya meh saya senaraikan 5 cara untuk memenangi hati saya yg kekadang agak keras mcm batu ni



  1. Saya suka hadiah, kalau boleh nak yg suprise jgn suruh saya pilih nak apa tak thrill mcm tu, apa2 pun saya terima seadanya tp kalau dapat pandora ke best tu....
  2. Saya suka makan jd saya suka kalau org belanja makan hatta makan laksa tepi jalan pun, nikmat tak terkata kan tp kalau boleh nak org belanja saya makan itallian food sbb tu feveret saya
  3. Selain dari belanja makan saya suka kalau org tu ajak makan kat rumah dia haha teruk tak yelah hari2 mkn sdri masak n sometimes kedai suka gak bila dapat mkn air tgn orang lain even kdg org tu masak lauk yg saya tak berapa nak suka tp bila org tu dah jamu tetibe jd berselera plak
  4. Shopping, wanita mana tak suka shopping kan tp bila dah ada anak2 ni even bila anak2 yg selalu dapat macam2 n saya tak dapat pun dah cukup happy, anak gembira mak pun of coursela gembira kan
  5. Oleh kerana saya seorang surirumah sekarang saya amat menghargai sangat jika ada org yg boleh jd pendengar setia saya tanpa mengondem, cukup sekadar saya dapat luah segala masalah yg terpendam dan bg semangat pada saya utk saya naik blk

Ok sekian sahaja entry untuk kali ni, jgn jemu utk lawat blog saya lagi

Nantikan next entry ye tentang diri saya
Pakar Cantik

Monday, 22 September 2014

Tanda 'Best By' Pada Mealshake

Pada yg dah beli dan nak beli mealshake suka saya nak jelaskan tentang perkataan 'BEST BY' yg tertera pada bawah canister mealshake ni



Biasa supplemen shaklee ni tulis EXPIRED BY tp mealshake ni unik sikit sbb tulis 'BEST BY'

Persoalannya boleh ke makan lagi mealshake ni jika dah lebih tarikh ini ataupun jika belum buka tp tgk2 tarikh dah nak hampir dgn tarikh best before tu

Jawapannya boleh

Jika mealshake masih belum dibuka, ia boleh bertahan sehingga 1 tahun dari tarikh best before tu dan jika sudah dibuka pastikan simpan dalam peti ais bg memastikan lebih tahan lama dan ditutup rapat

Jika dah dibuka pun pastikan warnanya tidak bertukar kepada kuning dan menjadi berketul2, kalau jd mcm ni biasanya bau vanila pun takde dan rasa pun dah lain sbb mealshake ni ada campuran lactosa jd agak sensitif dgn udara mcm milo or susu anak2 kita kan kalau kita dah bukak lama sgt pun jd camtu mcm berketul2 kan

Kalau boleh setiap kali dibuka habiskan dalam masa 1-2 bulan tp kalau tak boleh, simpan dalam peti sejuk bg memastikan keaslian mealshake ni

Jadi tiada masalah jika ada yg nak beli PROMO MEALSHAKE BUY 3 FREE 1 ni sbb boleh tahan lama, kalau rasa banyak boleh share dgn kekawan atau sedara mara yg teringin juga nak cuba mealshake ni, harga pun dapat lebih murah bila berkongsi



JANGAN LEPASKAN PELUANG UTK MENDAPATKAN OFFER YG JULUNG2 KALI DIADAKAN INI

BERMINAT UNTUK DAFTAR AHLI HANYA DGN RM75 SAHAJA SEUMUR HDUP

BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK PERTANYAAN LANJUT

SHAKLEE INDEPENDANT DISTRIBUTOR
ID NO: 880098

NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823


COD : SEKITAR KLANG, KOTA KEMUNING DAN SHAH ALAM
Pakar Cantik

Tragedi Pondok Pak Ya


Sapa ada tgk cerita ni???


Cerita ni ditayangkan di astro oasis sekarang rasa mula2 dulu kena beli dari astro first tapi sekarang dah boleh tgk di oasis
Cerita ni ada dalam bentuk movie dan dokumentari, kena tgk2 dua versi ni utk lg faham cerita sebenar tentang pondok pakya ni

Sedih sgt dan sangat byk2 pengajaran kisah para2 syudaha' ni

Ok meh saya bg sipnosis sikit cerita ni ye buat yg belum menonton dan takde astro tp rasanya kat youtube dah ada

Kisah ni berlaku di sebuah sekolah Sek. Men. (A) Taufikiah Khairiah al-Halimiah ataupun dikenali sebagai Pondok Pakya. Kebanyakan orang kalau sebut pondok pakya ni baru tau sekolah yg mana

Kejadian ni berlaku pada 22 September tahun 1989, masa tu umur saya baru 6 tahun jd mmg no idea lgsg tentang kejadian ni

Alkisahnya pengetua sekolah tidak beri kebenaran murid2 sekolah blk pada minggu itu sbb lg 2 minggu nak peperiksaan dan perlu belajar di asrama sambil qiamullail. Pada malam kejadian tu murid2 tersebut ada sesi tazkirah dan salah satu topik adalah mengenai mati syahid

Selepas selesai usrah tersebut ada pelajar yg blk utk ulangkaji pelajaran dan ada yg menunggu qiamullail di surau, Lampu di asrama mmg akan ditutup pada pukul 11 mlm dan selepas lampu ditutup ada pelajar yg menggunakan lilin utk membaca

Lalu bermulalah tragedi kebakaran apabila salah satu lilin terjatuh dan terkena tilam, pada mulanya disangka api itu dah padam rupanya masih ada bara yg secara sedikit2 membakar tilam dan menjilat baju2 dan tiang2 kayu, Oleh kerana asrama tersebut diperbuat daripada kayu maka api mmg sgt2 cepat marak dan asrama tersebut mmg hangus terbakar

Tragedi yg menghayat hati itu telah mengorbankan 27 para syudaha', ada yg mengalami kecederaan ringan dan ada yg serius sehingga terbakar seluruh badan

Ini antara gambar semasa kejadian tersebut berlaku


Gambar ihsan dari SINI

Kesemua mangsa telah dimandikan sekali dan dikebumikan dalam satu liang lahad di kawasan perkuburan Padang Lumat


Kalau tgk dokumentari tu mmg sedih dan sebak sangat dgn luahan dari keluarga mangsa lebih2 lg mendengar petanda2 dari mereka sblm pergi. Ada yg beria2 minta loket emas dari ibunya sbb katanya nak bg orang kenal dan ternyata dgn adanya loket tu ayah dia terus cam mayat anaknya walau terbakar hangus dan lg satu ada yg minta dibelikan baju raya sebanyak 6 pasang dan sblm pulang ke asrama mintak diambilkan gambar dgn kesemua baju2 tersebut dan beritahu pada ibunya supaya bagi baju-baju tu pada mereka yg memerlukan dan gambar2 itulah yg memberikan seribu kenangan pada keluarganya

Kalau nak tgk boleh tgk di youtube ataupun astro ye kawan2 mgkn ada ulangan lagi

ALFATIHAH PADA SEMUA PARA SYUHADA' DAN KELUARGA MANGSA

Pakar Cantik

Gambar Terbaru Saya Dan 5 Fakta Menarik Tentang Saya

Nak tgk tak gambar terbaru saya hehe, takde sgtla gambar terbaru sbb kemalasan nak berselfie dan hp gambar kurang cantik ohhh hp saya mmg takde edit 360 semua2 tu hehe sbb mmg takde dalam hp tu

Ini gambar my family dan saya yg tgh dukong anak tu, tgk my mom nampak muda x, umur dia nak masuk 60 tau tp still nmpk muda kan dan dia pun pengguna shaklee opkosla anak dia tolong supply ka


Ini pula gambar selfie kecuali my hero boy ntah mana hilang hihi dia mmg suka hilang sbb peberet orang ramai, kamera ni pun pinjam je sbb kamera kitorang mmg tak layak untuk selfie kekdahnya


Ini pula gambar lps dapat jubah yg baru yg diorder online baru sampai, happy sangat sbb dapat kaler emerald green ni terus pakai sbb dah aim dari sblm raya lg tapi tak dapat2, tgkla tu labuh berjela hah dah selamat potong pun kat tailor


Dari muka saya tu agak2 saya mcm mana orangnya

Ok jom tgk 5 fakta menarik tentang saya

  1. Saya ni garang orangnya tetapi cepat baik n yg peliknya bila saya garang dgn anak2 tp diorang ni lg melekat pula dgn saya maknanya takdela garang sgt kot kan
  2. Agak pemalu tp bila dah jumpa yg sekepala mmg borak dan merepek tak ingat punya
  3. Suka makan manis mcm desert dan kek tp kalau kek cheese tu kurang sikit sbb rasa muak
  4. Walaupun seorang surirumah yg bekerja dari rumah tetapi masak tu bukan hobiku nasib baik my hubby memahami 
  5. Saya ni dari dulu jenis jaga penampilan tp bukanla yg fesyen2 sgt ye biasa2 je cuma saya jarang keluar hanya dgn t shirt n jeans, kalau dulu masa kat kolej pun mcm tu saya tak suka ke kelas pakai t shirt bukanla maksudnya tak pakai ye, kalau dekat2 je saya pakai tp kebanyakannya tak samada saya pakai blouse, skirt atau jubahnjd kalau orang nak kata surirumah ni serabai mmg definitely not me


Ok sekian entry berkaitan dgn saya kali ini

nnt kita update lg ye, banyak lagi ni nak cerita kat korang



Pakar Cantik

Sunday, 21 September 2014

Parut Chicken Pox Yang Menakutkan


Dulu dah pernah ada entry ni tau, boleh baca kat sini

Harini nak update satu testi yg best lg yang mana parut dan kesan chicken pox takde lgsg malah nampak kulit makin licin je

Entry ni ditujukan pada yg dah jd mak dara tetibe kena chicken pox, sure sedih melihat kesan2 parut di muka kan

dulu pernah teruk gini muka pas kena campak.:.: sikalamg takde langsung... tu gambar terus dari camera iPhone5s. kalau ter lawa terlicin slahkan Iphone. hihhi... sila share kalau rasa saya tak tipu.... saya pakai cuci muka nutriwhite cleanser, vita C, vita E, ESP, colagen, VIVIX. untuk luarab n dalaman sekali harung kasi cepat2 lega chicken pox n kasi hlang semua parut2.

Best tak testimonial ni, yang penting konsisten n kalau nak cepat kesannya ambil dari awal so parut tu boleh cepat hilang dan tak lekat lama dekat kulit sbb kalau dah lama mgkn akan ambil masa yg lebih lama


BERMINAT NAK DAPATKAN VITAMIN UTK MASALAH PARUT CHICKEN POX

BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823 


COD : SEKITAR KLANG, KOTA KEMUNING, SHAH ALAM

Pakar Cantik