Tuesday, 15 April 2014

Simpul Biawak aka Simpul Mengkarung







sapa yg pernah rasa ni time preknenm, saya alhamdulillah belum lg sebenarnya n kaki bengkak pun alhamdulillah takde just dgr pengalaman dr kawan2 yg kena

simpul mengkarung ni kebiasaaanya menyerang dr betis ke tapak kaki, bila dah terkena tu mmg tak boleh nak buat apa, kalau boleh urut2 bg simpul2 tu terlepas





SEBAB TERJADINYA SIMPUL BIAWAK
1. Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
2. Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.
 CARA RAWATAN
1. Rendamkan kaki didalam air suam yang dicampur dengan garam. 
Dengan ini ia membantu melegakan kaki anda.
2. Minum air secukupnya setiap hari
3. Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan
4. Pakai seluar panjang sewaktu tidur
5. Sapu minyak panas pada betis untuk elak angin sejuk masuk
6. Lapik bantal di bawah/hujung kaki. 
CARA PENCEGAHAN
1. Elakkan dari berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam masa yang lama
2. Lakukan senaman kaki atau senaman regangan setiap kali sebelum masuk tidur
3.Terdapat kajian menunjukkan pengambilan suplemen magnesium sebagai vitamin sampingan kepada multi vitamin sewaktu hamil boleh membantu sesetengah wanita yang menghadapi masalah kekejangan kaki.

 SUMBER : WANITA DAN ISLAM







OSTEMATRIX bukan sekadar kalsium untuk tulang tetapi mengandung magnesium yg boleh membantu dalam saraf dan urat

HADAPI MASALAH SIMPUL BIAWAK@MENGKARUNG NI

BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR PILIHAN ANDA
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823


 
Pakar Cantik

Monday, 14 April 2014

Sumber Kalsium Utk Yang Alah Laktosa





Alahan laktosa adalah ketidakupayaan badan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa.Ianya berlaku kerana kekurangan enzim lactase secara sementara atau kekal. Enzim lactase ini terdapat di lapisan dalam usus.

2 jenis alahan laktosa:-

  • Alahan laktosa kekal (congenital) - ianya jarang berlaku manakala alahan laktosa lewat bagi golongan dewasa iaitu biasanya berlaku di kalangan orang asia dalam anggaran umur 20 tahun.
  • Alahan laktosa sementara - berlaku disebabkan kerosakan / kecederaan pada usus yang disebabkan oleh jangkitan kuman pada usus (Gastroenteritis),Penyakit usus seperti Coeliac Disease dan pembedahan usus.
Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini?

Gejala ini akan kelihatan ½ hingga 2 jam selepas memakan makanan yang mengandungi laktosa.Genjala - genjala yang boleh dikenalpasti adalah bayi merengek dan menangis,Perut kembung dan memulas,Berak cair yang berbau busuk,Kentut yang berlebihan,Kulit melecet dibahagian punggung.

Apakah masalah yang akan timbul akibat penyakit ini?

Alahan laktosa sementara tidak akan menyebabkan komplikasi kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kes yang serius jika tidak dirawat boleh menyebabkan:
  • Kekurangan air dalam badan (Dehidrasi)
  • Kurang zat makanan
  • Pembesaran terencat
Bagaimanakah cara merawat masalah ini?
 
Kawalan pemakanan adalah cara utama merawat alahan lactosa. Cuba elakkan makan makanan yang mengandungi laktosa, di samping itu pastikan kanak-kanak tersebut mendapat makanan yang seimbang.

Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan sebarang rawatan.
  • Elak semua makananyang mengandungi laktosa.
  • Bayi yang menyusu susu ibu atau susu formula perlu ditukarkan kepada susu yang tidak mengandungi lactosa. Susu tersebut mungkin dibuat dari susu lembu tanpa laktosa (lactose free) atau susu soya.
  • Pastikan makan makanan seimbang dan mempunyai cukup nutrient untuk pembesaran. 
Bukan sahaja bayi ye sbb yg kita selalu dr bayi kan yg ada alah susu lembu ni tp sebenarnya dewasa pun ada ye, so mcm mana nak cukupkan keperluan kalsium tu lg2 pada ibu2 menyusu badan, dahla menyusu kan mmg perlu sangatla extra kalsium tu nnt kan dah 30 tahun sakit sana sini sapa susah kan

So caranya senang je telan je OSTEMATRIX ni sbm tidur utk keperluan kalsium anda seharian







BERMINAT NAK BELI OSTEMATRIX UTK KEPERLUAN KALSIUM ANDA SEHARIAN

BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR PILIHAN ANDA
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823


Pakar Cantik

Sunday, 13 April 2014

Anda Pemalu Tapi Nak Berbisnes

Harini nak tajuk santai pula

Adakah anda ada ciri2 ni, nak berniaga tp jenis pemalu dan pendiam, kalau bercakap pun yg perlu sahaja or mmg teringin nak berniaga tp tak pandai nak jumpa2 orang dan promot dpn org utk barangan yg anda jual


Saya ni kalau nak kata pemalu tu tak sangatla cuma mcm berat mulut nak bercakap lg2 pasal business, masa saya mula2 nak buat biznes dulu ramai juga family saya yg terkejut sbb diorang tau saya jenis mcm mana kan n diorang cam tak berapa yakin pun ada dgn saya

Sblm saya buat shaklee saya dah buat 2-3 bisnes trading yg lain n alhamdulillah memang menjadi dan untung pun lumayan dan caranya saya cuma buat online sahaja melalui fb. And yes bila berdpn dgn family or sesapa sahaja saya tak pernah promot apa2 pun dpn diorang hihi mmg camtula sifat saya ni nak buat mcm mana kan tp saya mmg minat berniaga

Ok utk orang yg pemalu dan berat mulut mcm saya ni biasanya saya akan jalinkan hubungan dalam online, dalam online ni biasanya kita lebih senang berkomunikasi dan rasa labih rapat gitu then kalau perlu ada juga yg saya hantar by hand atau diorang datang rumah ambil tp sbb saya dah msg2 sblm tu jd takde masalah nak communicate lps tu n diorang pun takkan expect yg saya ni sebenarnya pemalu sbb bila dah dtg kan takkan kita nak diam je lak

Promosi melalui medium online mmg salah satu medium yg terbaik bg mereka yg pemalu dan susah nak bercakap ni dan nnt bila orang tanya pun kita boleh jawab tanpa bersua muka pun kan



Bisnes shaklee juga mmg mudah sbb bila dah daftar anda akan dpt website sdri, dalam website tu anda juga boleh order barang sdri atau terus dihantar pada customer, cara nak consult customer tu kita akan ajar mcm mana buat bila anda dah join nnt


Seperti yang kita semua sedia maklum 9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan. Disebabkan itu Rasululullah s.a.w sendiri turut menjalankan perniagaan sebagai sumber rezeki Jadi berniaga merupakan satu jenis pekerjaan yang sangat baik dan sangat digalakkan dan skrg anda boleh memilih utk berniaga secara online tanpa perlu bersua muka pun



JADI JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MENJADI AHLI SHAKLEE DAN MAHU MENJADIKAN SHAKLEE SBG SIDE INCOME



MAHU DIBIMBING DAN TIDAK MUDAH PUTUS ASA



BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR PILIHAN ANDA
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823



Pakar Cantik

Wednesday, 9 April 2014

Nak Jadi Ahli SHAKLEE Dgn Percuma......

Kang sebut free free mmg ramaila yg tanya kan kalau yg ada promote free membership tu mcm mana ye, mmg betul2 free ka???

Ok firstly saya nk bgtau mmg susah nak dpt dah benda free skrg, kalau betul2 free pun kita mst kena beli apa2 or guna servix apa2 yg melayakkan kita utk mendapatkan something yg free itu

Dalam shaklee juga ada free membership yg worth RM65 tau

MACAM MANA NAK DAPATKAN FREE MEMBERSHIP TU.....



Utk mendapatkan keahlian percuma anda perlu membeli barangan shaklee, boleh campur2 barang utk mencukupkan 200 UV

200 UV ni biasanya worth RM650-660 depends pada jumlah UV pada satu2 produk sbb UVnya agak lain even ada harga yg sama jd saya perlu check dulu bg memastikan UV tu cukup utk dapatkan free membership

Jika contohnya ada promo bulanan ada yg promo tu terus dapat free membership dan ada juga yg tak dapat contoh mcm promosi bulan ni BUY 6 FREE 1 OSTEMATRIX belum layak nak dapat free membership jika anda hanya membeli satu set, then utk dapatkan anda boleh campur2 barang

Contoh yg mcm ni saya ada promote di fb saya utk SET KEHAMILAN LENGKAP SHAKLEE, boleh beli satu set OSTEMATRIX dan tambah dgn item2 lain


So depends pada anda sbb kalau yg di atas just cadangan yg sy bg sbb OSTEMATRIX ni ant elemen yg penting dalam set kehamilan

Antara set lain yg femes customer ambil utk melayakkan free membership adalah


Bila anda mendaftar dgn free membership automatik of course dapat free membershipla kan yg worth RM65 tp dapat juga rebet belian, rebet belian ni bergantung pada UV tu, yg ni bila dah join ngn saya baru saya akan explain dgn lebih lanjut k


BERMINAT NAK MENDAFTAR SHAKLEE DGN FREE MEMBERSHIP

BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR PILIHAN ANDA
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823


COD : SEKITAR KLANG, KOTA KEMUNING DAN SHAH ALAM  



Pakar Cantik

Monday, 7 April 2014

Sembelit Semasa Berpantang...Ouchh.....



Sembelit adalah masalah biasa semasa hamil dan juga dalam pantang. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil dan dalam peringkat awal berpantang mengalami sembelit. Ini diakibatkan oleh diet yang tidak seimbang semasa berpantang dan juga mungkin disebabkan kesan hormon kehamilan yang masih ada dalam badan ibu tersebut pada peringkat awal selepas kelahiran. Hormon ini memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman anda.

sapa yg takde masalah sembelit ni mmg saya salute sgtla sbbnya saya ada masalah ni dr berpantang no 1 lg, rasa dah mkn oren, minum air byk but still sembelit dan bukan calang2 sembelit ni mmg tahap kronik sampai sanggup tahan takut nak melepas hoho

So penyelesaian masa tu adalah ubat yg cucuk kat 'situ' utk memudahkan proses pembuangan, asal ada masalah je mintak hasben belikan yela murah je tak sampai singgit pun

Inila rupanya ubat tu



ada mcm2 jenis kalau kat farmasi tu amek jela yg berkenan di hati hihi, kekadang sampai kena pakai dua tiub tau baru lega semua dlm tu keluar habis adoihhh bila terigt2 rasa sgt hazab, sakit sgt taktau nk ckp mcm mana nak2 kalau masa tu luka perinium pun belum fully sembuh lg bertambah2 sakit

Saya kenal shaklee actually masa berpantang tp masa tu taktau yg ada satu sejenis supplemen yg mmg khas utk masalah sembelit ni sbb konon masa tu nak jimat bajet ambil je yg set basic berpantang

So dalam pantang anak no 3 tu masih ada masalah tu huhu, saya start ambil masa promosi OSTEMATRIX BUY 6 FREE 1 tahun lepas, masa tula baru saya tau yg oste ni baik utk sembelit then saya ambil n mmg fuhhh bgn pg2 je terus jumpa en tan hehe tp masa tu saya ambil more kpd kerap sakit pinggang disebabkan cyst n alhamdulillah masalah tu pun lega

Hah nila rupenya penawar masalah sembelit dan sakit pinggang saya masa tu


Dan saya juga telah kaji bagaimana sebenarnya ostematrix ni bertindak utk melawaskan yela sbb oste ni kan pil kalsium tp kang org dok tanya awatla depa dok pomot tang sembelit pulak kan

Ok dr pembacaan saya actually bila badan kita terlebih kalsium makanya boleh menyebabkan sembelit sbb tu penting ambil dlm dos yg betul dan tidak berlebihan dan pastikan kalsium itu diserap sepenuhnya

Magnesium pula yg kebanyakan ada dlm sayuran hijau ni boleh bertindak sbg laksatif bg mengatasi masalah sembelit

Jadi skrg ni dah takde masalah sbb OSTEMATRIX SHAKLEE mmg mengandungi komposisi kalsium dan magnesium yg diperlukan oleh badan

SUMBER : PEMAKANAN UTK SEMBELIT

OK JOM TGK TESTIMONI BEBERAPA PENGGUNA YG PUAS HATI DGN OSTEMATRIX




BERMINAT NAK DAPATKAN OSTEMATRIX DAN MENDAFTAR SBG AHLI SHAKLEE


BOLEH HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT
SHAKLEE  INDEPENDANT DISTRIBUTOR PILIHAN ANDA
ID NO: 880098
NURUL AZEAN
CALL/SMS/WASSAP: 0193228823


COD : SEKITAR KLANG, KOTA KEMUNING DAN SHAH ALAM  




Pakar Cantik